Helt siden de to instrumentmakerne Tron Gundersen og Herman Løken etablerte sitt firma i Christiania i 1899 har selskapet utviklet og produsert produkter til bygg- og anleggsbransjen.
Med sine kompromissløse krav til presisjon og kvalitet opparbeidet man seg et solid renomme’ både i inn- og utland og frem til i dag har selskapet vært et av for få som faktisk kan kalle seg eksportør av norsk teknologi innen vår bransje. Helt frem til tidlig på 1980 – tallet ble deler til måleinstrumenter frest og dreid ut og så sammenstilt til ferdige produkter her på vårt verksted. Den dag i dag har vi fortsatt et fullt utstyrt verksted med svært kompetent personell som utfører reparasjon, justering og kontroll av alle typer anleggslasere og niveller-kikkerter. Produkter fra svunnen tid er utstilt i vårt monter for å minne oss på arven vi ivaretar etter Tron og Herman. Vi er dere for evig takknemlige.

Tre generasjoner drev firmaet videre i grundernes ånd. Innovasjon og kreativitet kombinert med kunnskap og god organisering resulterte i mange oppfinnelser og patenter opp igjennom årene. I 1938 startet man byggingen av det som ble til datidens største analoge datamaskin. Med sin imponerende kapasitet ble denne et ettertraktet bytte for tyskerne i starten av 2. verdenskrig. De så for seg å benytte datamaskinen til blant annet beregning av ballistiske kulebaner. Heldigvis ble den reddet unna og den står i dag lagret på Teknisk Museum i Oslo.

Utviklingen i bygg- og anleggsindustrien har gått hurtig. Siden Jan Floberg kjøpte selskapet i år 2000 har produktporteføljen gradvis endret seg og vårt kjerneprodukt er i dag vårt egenutviklede maskinstyringssystem med det ‘nynorske’ navnet Digpilot. Etter å ha hatt enerett på et engelsk maskinstyringssystem for gravemaskiner i noen år mente Jan i 2006 at han kunne utvikle sitt eget system til å bli bedre enn det som da fantes. Han ansatte dyktige utviklere og satte i gang. Første delmål var et 2D system som kunne benytte laser eller fastmerker som referanse. Dette var salgsklart i 2008 og Digpilot var det første systemet som kunne tilby trådløse sensorer med oppladbare batterier. Sensorene ble produsert av vår gode samarbeidspartner Hapro Electronics AS på Hadeland. Dette produktet solgte godt i Norge, Sverige, Danmark, Tyskland, Nederland og i Australia og vi får den dag i dag inn bestillinger på reservedeler til disse første systemene.

Parallelt utviklet G&L sin første GNSS mottaker som var salgsklar i 2012. Denne ble utviklet og produsert i tett samarbeid med Hapro på Hadeland. Etter mye testing og optimalisering kunne man nå oppnå centimeters nøyaktighet på skuffetuppen på gravemaskiner og bulldosere ved hjelp av satelittposisjonering og korreksjonssignal via internett eller basestasjon med
radio. Oppladbare sensorer medførte både fordeler og ulemper. De store entreprenørene som kjørte skift på sine gravemaskiner ønsket seg naturlig nok fastmonterte sensorer med kabler, og den første Digpilot CAN Bus sensoren var salgsklar i 2017.

I 2019 var det tid for et generasjonsskifte. Erik Floberg, Jan’s sønn, tok over som daglig leder. Han kom fra offshore bransjen og så potensialet i den eksisterende teknologien, men erfarte fort at markedet hadde utviklet seg videre. Funksjoner som tidligere ble ansett som revolusjonerende ble allerede tatt for gitt av brukerne, og fokuset var endret til brukergrensesnitt, grafikk og ikke minst dataflyt mellom maskin, stikker og kontor. Et strategisk samarbeid med Alta-baserte GeoNord AS ble inngått, og Digpilot ble synkronisert mot deres norsk-tilpassede stikkeløsning RigelMap som standard skyløsning. Med støtte fra Innovasjon Norge, Kartverket, Bane Nor og entreprenørene Magne Sveen AS, Volda Maskin AS og Totalprosjekt Namskogan AS startet man utviklingen av Maskinstyring 2.0. G&L utviklet selv et svært tettpakket kretskort for det som i dag er markedets laveste og letteste vinkelsensor.
Denne er gyrostabilisert, multiaksial og ultrakjapp, og med programmert filtrering og enumereringsalgoritme for enkle skift av skadede sensorer. Parallelt valgte vi den sprekeste og mest robuste tablet’en som var å oppdrive, Juniper’s Mesa Pro med docking stasjon.

Kildekoden ble fullstendig gjennomgått og restrukturert i løpet av 2020. I tett samarbeide med Sarepta Studio AS, et gaming – selskap på Hamar som utvikler moderne spill for nett, PC og playstation, utviklet vi det som i dag gir brukeren markedets desidert beste grafikk og grensesnitt. Detaljene på maskin og terreng gir maskinføreren en unik forståelse av hvor han er og
hvor han skal. Dette gjør gravejobben mer effektiv og alle vinner på reduksjon i tid, utslipp, energiforbruk, feilgraving og skade på eksisterende infrastruktur samtidig som arbeidet dokumenteres for all fremtid og nøyaktigheten på utført arbeid øker.
Med solide investorer i ryggen og nye distributører i Norge, Sverige, Polen, Litauen, Tyskland , Island og i Oceania ser vi lyst på fremtiden. Vi vil alltid etterstrebe å tilby det mest brukervennlige, robuste og driftssikre maskinstyringssystemet til en vinnende pris.